13 mrt 2020
maart 13, 2020

“Ik verpruts mijn tijd”

0 reacties

Plaagt deze gedachte jou wel eens? Vanochtend was hij de eerste die mij goedemorgen wenste. Graag vertel ik je de aanleiding en ook hoe de vier vragen (en omkeringen) van Byron Katie mij uit deze frustratie helpen.

Onverwachts had ik gisteren een volle dag tot mijn beschikking. Er was namelijk een training geannuleerd ivm het Corona-virus. Na het eerste gevoel van teleurstelling, besloot ik te kijken naar de eventuele voordelen. En ja, dit was dé gelegenheid om te werken aan mijn grootste doel voor dit jaar: een meerdaags ontwikkeltraject voor leidinggevenden in maatschappelijke organisaties. Vol goede moed zat ik ’s ochtend met een glas gemberthee achter de laptop. Na vele halfslachtige pogingen iets zinnigs in elkaar te vlechten en na talloze afleidingen, was het ineens 17.30 uur. Tijd om te koken. Yoga met een volle maag is immers alles behalve prettig. ’s Avonds laat ben ik volkomen ontspannen en tevreden in slaap gevallen. Direct na het opstaan was dat gevoel dus direct verdwenen. Tijd om The Work te doen.

De vier vragen
1. Ik verpruts mijn tijd, is het waar?
Ja.
2. Kan ik absoluut weten dat het waar is?
Hmmm (ik ga in gedachten terug naar gisteren en ik heb wel dingen gedaan) nee.
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je de gedachte gelooft?
Ik voel me gefrustreerd, ben ontevreden over en verwijtend naar mijzelf, denk dat het toch niet gaat lukken en ik ga koekjes eten.
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Oké, dit is wel even wennen (ik plaats mijzelf in gedachten terug in die situatie). Dan zou ik gewoon mijn ding doen, me tevreden voelen      en er vertrouwen in hebben dat het wel goed komt.

De omkering van de gedachte en hoe deze waar is voor mij in deze situatie:
Ik benut mijn tijd
’s Ochtends heb ik alle to-do’s over de vier categorieën van mijn actielijst verdeeld, te weten:

  1. Leuk & Eigen doelen
  2. Niet leuk & Eigen doelen
  3. Neutraal & Moet gebeuren
  4. Niet leuk & Niet mijn doelen.

Aan het eind van de dag kon ik meerdere taken uit categorie 1 afstrepen, waaronder: voorstel schrijven inspiratieavond, opzet teamtraject, start offerte schrijven, wandelen en mediteren. En niet één to-do uit categorie 4 gedaan. Eigenlijk ben ik dik tevreden.

Een-op-een sessie
Heb jij ook last van belemmerende overtuigingen over jezelf of anderen?
Wil jij deze gedachten op een vriendelijke manier onderzoeken?
Kijk je uit naar de opluchting die je daarna ervaart?

Bel of mail me, dan maken we een afspraak voor een telefonisch of online gesprek.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.