Werk jij als trainer, docent of coach en lees jij steeds vaker over visueel communiceren? Ben je benieuwd hoe jij tekeningen kunt inzetten om nog effectiever te communiceren in je werk? Lees dan hieronder 10 tips van collega’s. ZIj hebben allemaal de training  “Doeltreffend communiceren met tekeningen”  bij mij gevolgd.

  1. Gezichtjes met diverse emoties tekenen, waarmee de coachee/leerling makkelijker kan aangeven hoe die zich voelt.
  2. Uitleg van een lastig stukje theorie verduidelijken met tekeningen
  3. Coachees/leerlingen hun eigen doelen laten tekenen.
  4. In het kader van sociale vaardigheidstraining, ter bewustwording, twee popjes met gedachten tekenen: 1 rood en 1 groen, met daarbij duidelijk zichtbaar het effect van die gedachten op het popje.
  5. Een grote poster voor in de klas tekenen, waarop een duidelijke veiligheidsinstructie staat voor de scheikundelessen (eerst vuur aan, dan de gaskraan open).
  6. In het rapport van de leerling, naast een opmerking, een toepasselijke tekening maken.
  7. Nieuwkomers in de taalklas aanmoedigen om zelf vaker te tekenen wat zij bedoelen, zodat zij makkelijker begrepen worden. De taal van tekeningen is universeel.
  8. ZMLK-leerlingen voorbereiden op een meeloopdag bij het vervolgonderwijs, door in een gesprek te tekenen wat de leerling kan verwachten en nadien aan de hand van tekeningen door te nemen hoe de dag is verlopen.
  9. Als remedial teacher twee figuren tekenen, waarvan de eerste symboliseert hoe de leerling zich nu voelt en de tweede hoe de leerling zich na de uitleg voelt (zie foto)
  10. Mijn presentatie veel meer uit tekeningen laten bestaan in plaats van tekst.

Wil je ook vaker visueel communiceren en zelf leren tekenen? Geef je dan op voor de open training “Doeltreffend communiceren met tekeningen” van 24 november 2017.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.